Jan vertelt:

De behandeling en het overlijden aan een maagtumor van mijn vrouw Fien in oktober 2007 heeft veel impact gehad in mijn leven. Begin 2008 ontmoette ik Jogé Nijhof, één van de initiatiefnemers achter de Stichting Over@Leven. Via haar kwam ik wat later in contact met Debby Nijenhuis, initiatiefnemer van de De Nije Stichting. Haar doel was een opvanghuis te realiseren in Twente voor personen en hun naasten die zelf of in hun omgeving geconfronteerd worden met kanker. Ik wilde mij inzetten om deze doelstellingen werkelijkheid te laten worden. Ik heb besloten te gaan wandelen voor het goede doel. Dit ondanks het feit dat wandelen niet de passie was van mijn vrouw en mij, wij fietsten meer. Ik ben begonnen met 5 km op Paaszaterdag, 10 km op Paaszondag en 20 km op 2e Paasdag. Vervolgens de vrijdag daarna opgegeven voor de 4x40 km van de 4-daagse Nijmegen. Het weekend na de Pasen de eerste 40 km gelopen. Kon de dagen erna maar moeilijk op de been komen, toch was ik eind van de week weer redelijk hersteld. Heb als voorbereiding op Nijmegen o.a. diverse georganiseerde wandeltochten in de omgeving gedaan. Tijdens deze wandelingen ben ik steeds herkenbaar op pad gegaan om de doelstellingen van de Stichting Over@Leven en de De Nije Stichting uit te dragen. Door die herkenbaarheid werd ik tijdens de wandelingen vaak aangesproken door medewandelaars. Het dwong me ertoe te praten over mijn verhaal. In het begin was dat erg moeilijk maar gaandeweg merkte ik dat dat toch makkelijker ging. Ook hoorde je verhalen van anderen en kwam ik er achter dat er veel meer mensen met laat ik zeggen "een rugzakje" rondlopen. Terugkijkend vind ik dat het wandelen me in mijn verliesverwerking veel goeds heeft gebracht. Ook ben ik dankbaar dat het me is gegeven het wandelen fysiek aan te kunnen.

De afgelopen jaren is er veel gebeurd. Ik ben steeds blijven wandelen. Van de 4x50 km in Nijmegen, de Elfstedentocht, dwars door Nederland van West naar Oost vanuit Amsterdam naar Rossum en een aantal Kennedymarsen waaronder Haaksbergen. Zo gaandeweg kwam de gedachte om op pad te gaan naar Santiago de Compostella. De bedoeling was eind juli 2010 te vertrekken na het gaan met FPU en het beëindigen van mijn arbeidsovereenkomst. Helaas kon dat door privéomstandigheden niet doorgaan. Ik heb daarom besloten dit voorjaar te starten met de wandeltocht en wil de route lopen volgens "Het Jabikspaad" dat start in St. Jacobiparochie (Waddenzee) naar Santiago de Compostella en vervolgens door naar Finistère (Atlantische Oceaan), van zee naar zee. Voor informatie over de wandeltocht zie ook: www.genootschapstjacob.nl.

Ik heb inmiddels het gedeelte St. Jacobiparochie naar Hasselt gelopen en vervolgens doorgegaan naar Zwolle. Het vervolg van mijn Camino naar Santiago de Compostella zal zijn op Paaszaterdag 23 april 2011, 3 jaar na mijn eerste 5 km!

Ik zal ook weer herkenbaar op pad zijn in het shirt van de De Nije Stichting/Stichting Over@Leven. Ik realiseer me dat het niet iedereen is gegeven zo'n tocht te beginnen. Vervolgens moet je maar afwachten wat je onderweg tegen komt. Ik ga op pad, ik ga het ervaren!

Het zou geweldig zijn als mijn wandeltocht door sponsoring wordt ondersteund wat na afloop ten goede komt om de doelstellingen van de beide Stichtingen te kunnen realiseren!!

Zie voor de doelstellingen en verdere informatie: www.denijestichting.nl en www.tipsbijkanker.nl.