13

Het is vandaag 13 maart 2021. De Nije Stichting bestaat 13 jaar! Van harte gefeliciteerd. Wat ben ik blij dat juist op deze dag mijn allereerste blog de ether ingaat. De titel ‘13’ is dan ook helemaal op zijn plek. Want nee, 13 brengt niet altijd alleen maar ongeluk.

In 2017 kreeg ik de diagnose borstkanker. Ik vergeet het nooit meer, dat moment. Het was het begin van een leven met de diagnose borstkanker. Vanaf vandaag neem ik jou in maandelijkse blogs mee in hoe ik het leven na de diagnose beleef.

Veel lieve familieleden en vrienden waren er in die periode voor mij, voor ons. Er werd met veel liefde voor ons gezorgd. Zelf moest en moet ik echter alleen door het proces van behandelingen en het proces daarna. Pas na de behandelingen kwam het besef van de impact en was het leven dat ik leidde, totaal anders dan daarvoor, want kanker heeft impact op bijna alles in het leven.

Hoewel iedereen die de diagnose kanker krijgt er anders mee omgaat, riep het bij mij heel erg veel vragen op. Ik voelde dat ik regisseur en de hoofdrolspeler werd van mijn eigen film. Die regie gaf mij houvast. In het proces kwam er behoefte aan een klankbord en aan contact met mensen die iets soortgelijks hadden doorgemaakt. Ik zocht daarom contact met de Nije Stichting, omdat ik er al vaker van had gehoord. Zoals een inloophuis betaamt, is de drempel er laag. Ik kon er terecht met mijn vragen, men was er voor mij. Ik voelde me gehoord en welkom.

Deze warme ervaring gun ik iedereen in Twente die met de diagnose kanker te maken krijgt.

Ik ben een van de vele mensen die de afgelopen jaren aangeklopt en gehoor gevonden heeft bij de Nije Stichting. Nee, de huidige situatie is verre van ideaal nu er wereldwijd een pandemie heerst die onze bewegingsvrijheid beperkt is. Maar de Nije Stichting staat altijd klaar ook al moet het blijkbaar eerst slechter worden voordat het beter wordt. Want beter, dat wordt het.

Geluk
13, het is het welbekende ongeluksgetal. Maar wat een geluk echter, dat op de 13e, 13 jaar geleden de eerste stap gezet werd door Debby. De oprichting van De Nije Stichting was daarmee een feit. En zie waar de stichting in 2021 staat.

Exact 13 jaar later wordt aan de Bruinsweg In Hengelo op dit moment letterlijk gebouwd aan een droom, aan de plek centraal gelegen en op een gezondheidspark centraal in Twente, aan het inloophuis waar mensen die door kanker geraakt zijn en hun naasten naartoe kunnen gaan voor ondersteuning op velerlei vlakken.

Al 13 jaar lang zet de Stichting zich met zoveel gedrevenheid, betrokkenheid, ervaring van professionals, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers in, om er te zijn voor mensen die de diagnose kanker hebben gekregen. Want als je de diagnose kanker krijgt, komt er plotsklaps heel veel op je af.

Er zijn heel veel meer dan 13 redenen te noemen, waarom het voor mensen in Twente die geraakt zijn door kanker zo belangrijk is dat er in hun nabije omgeving een fijne en mooie plek is waar men in alle rust terecht kan voor vragen, advies, ondersteuning, een luisterend oor, een kopje koffie, erkenning, herkenning, gezelligheid, een lach, een traan, coaching, wandelingen, yoga, massage, ontspanning, creativiteit, gezond en lekker eten.

Boerderij
Zoals Martin Luther King ooit een droom had, zo heeft Debby deze ook. Zelf ooit geraakt door kanker kent ze na 13 jaar de behoefte die mensen met kanker en hun naasten hebben als geen ander en weet hen daardoor samen met haar team de weg te wijzen, een veilige plek te bieden en een luisterend oor te bieden.

Met de aankoop van de boerderij vorig jaar, wordt de daad bij het woord gevoegd en komt de realisatie van de droom steeds dichterbij. Dat gaat niet vanzelf, nooit. Om vanuit de Hoeve mensen te helpen is en blijft altijd hulp nodig, zowel door de inzet van het team, de vrijwilligers en door financiële ondersteuning door particulieren en het bedrijfsleven. Door Noaber te worden, een obligatie te kopen of een ruimte in de Hoeve te adopteren kan iedereen een steentje bijdragen aan de bouw en aan kwaliteit van leven in een leven dat door kanker opeens totaal anders is geworden.

Centraal Twente
De Nije Hoeve straalt ondanks dat hij is omgeven door nieuwe gebouwen zoveel authenticiteit uit. Twentser kan het niet in de stad. De boomgaard met oude fruitbomen en authentieke dikke eiken draagt bij aan de beleving alsof je je ergens in het Twentse land buitenaf waant. Juist als ziekte op je pad komt, kan ook de natuurlijke omgeving waar de boerderij zich bevindt van grote toegevoegde waarde zijn in een leven dat vaak in het teken staat van ziekenhuisbezoeken, behandelingen en veel aan huis gekluisterd zijn.

Ik kan niet wachten tot de bouw is afgerond, de boerderij is ingericht en de deuren opengaan.

Lot, lotgenoot en loterij
“Lot” Het woord kent vele betekenissen. Het heeft te maken met levensomstandigheden. Als je met kanker te maken krijgt veranderen de omstandigheden waar je mee leeft vaak drastisch, de toekomst komt in een ander perspectief te staan. Juist dan kan steun van gemotiveerde en betrokken onbekenden van het Inloophuis van grote steun zijn, evenals het contact met lotgenoten.

13 jaar De Nije Stichting gaat niet ongemerkt voorbij. Vanwege dit jubileum is er dan ook speciaal voor deze gelegenheid een groots opgezette loterij. Want hoewel 13 een ongeluksgetal is, maakt u het door de aanschaf van loten kans op leuke prijzen.

U bent misschien wel een gelukkige winnaar en draagt met uw lot uw waardevolle steentje bij aan de Nije Hoeve en aan de kwaliteit van leven en aan geluk voor alle lotgenoten in Twente die geraakt zijn door kanker.

voor meer blogs klik hier