Terug naar overzicht

Introductieavond Mindfulness 20 augustus

Donderdagavond 20 augustus om 19.00 uur is er in Het Nije Huis een informatie bijeenkomst over Mindfulness.

 

Mindfulness in Het Nije Huis wordt gegeven door Marleen Laroy-Noordzij.

Marleen Laroy is psychologe en werkt in de training met het speciale evidence based prgramma "MBCT for Cancer", ontwikkeld door Trish Bartley.

 

Wat is Mindfulness?

Mindfulness gaat over het omgaan met stress en wordt vaak vertaald als opmerkzaamheid, wakker en alert zijn. De grondlegger van het mindfulness trainingsprogramma (J. Kabat Zin) omschrijft het als "Bewust aanwezig zijn in het hier en nu zonder oordelen".

 

De basis van mindfulness is aandacht, dat klinkt eenvoudig, maar het vraagt om bewustwording en oefening.

 

Iedereen kent wel momenten waarin je op de automatische piloot vaart. In situaties van stress, ongemak en ziekte is deze neiging vaak groter. We verliezen contact met onszelf wat verdere lichamelijke en psychische klachten kan geven als pijn, vermoeidheid, piekeren en angst.

 

Met mindfulness train je je bewustzijn. Je leert je aandacht te richten met een open, vriendelijke en accepterende houding. Geleidelijk word je je zo bewust van de automatische patronen. Herkenning geeft ruimte om (andere) keuzes te maken.

 

Voor wie?

Mindfulness is voor iedereen die met mildlheid en nieuwsgierigheid zichzelf beter wil leren kennen. 

Voor diegene die niet alleen passief willen afwachten, maar juist als je actief regie wilt voeren in het leven; verantwoordelijkheid wilt nemen voor je eigen welzijn binnen de mogelijkheden van het moment.

Voor een ieder die anders wil leren omgaan met stressvolle en wisselende omstandigheden. Als je met meer aandacht in het leven wilt staan en in het moment aanwezig wilt zijn. Volop leven onder elke "weersomstandigheid" van het leven.

 

Wat mag ik als uitkomst verwachten?

Uit onderzoek is gebleken dat Mindfulness bijdraagt aan vermindering van gevoelens van angst, depressie, spanning en stress.

Het volgen van de training vergroot het gevoel van regie te hebben over het eigen leven en het gevoel van algemeen welbevinden.

 

Hoe verloopt een training?

In 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur ga je actief aan de slag met het doen van de mindfulness oefeningen.

De oefeningen zijn gericht op het opnieuw leren kennen van het lichaam en de geest; in rust én in activiteit.

 

In een kleine groep (4 tot 8 personen) kunnen ervaringen met de oefeningen worden gedeeld.

Naast het oefenen in de gezamenlijke bijeenkomsten is het de bedoeling dat je thuis dagelijks oefeningen doet om je de nieuwe vaardigheden eigen te maken.

Je ontvangt een trainingsboek en cd's/mp3 ter ondersteuning van de thuisoefeningen.

 

Voor meer informatie klijk op www.mindfulnesstrainingtwente-zeilenopdewind.nl

Opgeven voor deze avond kan via mtt.zodw@gmail.com

 

 

 

 

Meer nieuws