Terug naar overzicht

Onderzoek E-health

Onderstaand verzoek ontvingen wij van Monique Jacobs, die op dit moment haar masterstage doet voor de opleiding gezondheidspsychologie aan de Open Universiteit. Het betreft een onderzoek naar kanker en beweging.

 

De Open Universiteit Utrecht heeft het programma OncoActief ontwikkeld.

Dit programma is speciaal ontwikkeld voor (voormalig) kankerpatiënten. Er is aangetoond dat dit programma mensen helpt om meer te bewegen. Daarnaast voelden gebruikers zich ook minder vermoeid. Dit beweegprogramma wordt uitgebreid met enkele nieuwe onderdelen om mensen nog meer te motiveren en te helpen om te blijven bewegen.

 

Mensen die een succesvolle behandeling voor kanker hebben afgerond en (meer) willen gaan bewegen hebben vaak andere wensen voor een beweegprogramma dan niet-kankerpatiënten. Daarom willen de onderzoekers juist in samenwerking met u deze onderdelen gaan ontwikkelen.

 

De nieuwe onderdelen bestaan uit:

- Een acitvity tracker waarmee deelnemers dagelijks kunnen bijhouden hoeveel stappen ze zetten.

- Een beweegSMS, waarbij deelnemers gedurende de dag korte vragenlijstjes ontvangen die gebruikt worden om persoonlijke beweegadviezen te selecteren die passen bij de situatie van dat moment.

- Een online wandelcoach: Bestaande uit een stappenteller app en een app die persoonlijk afgestemde motiverende berichtjes om te gaan bewegen stuurt.

 

Hiervoor willen de onderzoekers graag een aantal voormalig kankerpatiënten spreken over hun ideeën en wensen tegenover deze onderdelen en hoe die gecombineerd kunnen worden met het bestaande OncoActief programma. Hiermee hopen zij het programma nog beter te maken. Uw deelname aan dit interview is daarom belangrijk en wordt enorm gewaardeerd!

 

Wat kunt u verwachten van het interview?

- Een onderzoeker van de Open Universiteit stelt u enkele vragen die te maken hebben met de nieuwe (smartphone) onderdelen.

- Het interview duurt ongeveer 45 minuten.

- Het gesprek vindt bij voorkeur plaats via beeldbellen.

 

Voor wie?

U kunt deelnemen aan het interview als:

- U 18 jaar of ouder bent én

- U borstkanker, prostaatkanker of (endel)darmkanker heeft gehad én

- De behandeling minder dan drie jaar geleden is afgerond (als u nog hormonale therapie krijgt kunt uw wel gewoon meedoen).

 

Wat heeft u er aan?

Door deel te nemen helpt u de wetenschap. Door uw deelname krijgen de onderzoekers informatie over hoe het beweegprogramma voor kankerpatiënten verbeterd kan worden. Indirect helpt u hiermee (andere) mensen die kanker hebben gehad. U ontvangt een klein bedankje van de Open Universiteit.

 

Vertrouwelijkheid van gegevens

Van het interview worden opnames gemaakt. Deze opnames worden alleen gebruikt door de onderzoekers van het OncoActief-project zodat zij na afloop alles nog eens rustig kunnen terugluisteren. Uw persoonlijke gegevens en de opnames worden strikt vertrouwelijk behandeld. Uw gegevens kunnen alleen worden ingezien door de OncoActief-onderzoekers, en worden niet aan anderen verstrekt. Uw gegevens worden ook losgekoppeld van uw naam en worden dus anoniem verwerkt. Als u zich opgeeft voor dit interview mag u zelf op elk moment aangeven te willen stoppen met het interview, zonder opgaaf van redenen en zonder dat dit op enige wijze gevolgen voor u heeft. Deelname is helemaal vrijwillig.

 

Vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan contact met ons op via onderzoek_eHealth@ou.nl. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de begeleider van dit onderzoek, prof. dr. Catherine Bolman.

 

Deelnemen?

De onderzoekers hopen dat u aan dit interview voor het OncoActief-project wilt deelnemen. Om u aan te melden kunt u een mail sturen naar: onderzoek_eHealth@ou.nl. Wanneer u uw telefoonnummer vermeld zal een onderzoeker van de Open Universiteit contact met u opnemen om een afspraak te maken over de datum, tijd van het interview (online via Teams).

 

Wanneer u wilt deelnemen aan het onderzoek, vul dan het bijgevoegde toestemmingsformulier in. Dit formulier kunt u inscannen en vervolgens via SURFfilesender versturen naar de Open Universiteit. In de bijlage van deze brief vindt u een handleiding voor het gebruik van SURFfilesender. U kunt het toestemmingsformulier ook in een envelop doen en kosteloos met de post opsturen naar:

Open Universiteit

Faculteit Psychologie

T.a.v. Catherine Bolman

Antwoordnummer 4444

6400 VC Heerlen

Hiervoor heeft u geen postzegel nodig.

 

Met vriendelijke groet,

Monique Jacobs (student Masteropleiding Gezondheidspsychologie) mede namens het OncoActief onderzoeksteam.

 

Meer nieuws