Terug naar overzicht

Zhineng Qigong? Wat is dat eigenlijk?

Iedere donderdagmiddag kun je in Het Nije Huis terecht voor Zhineng Qigong. Er is nog plek in de groep. Maar wat is dat nou eigenlijk precies dat Zhineng Qigong?

 

Docente Linda Smit vertelt:

"Zhineng Qigong; Wat moet ik me er bij voorstellen? Ik ben niet zo flexibel hoor. Ik vind het maar eng. Het lijkt me helemaal niets! Kan het niet eens uitspreken?" Een paar van de opmerkingen die ik weleens krijg over Zhineng Qigong. En eigenlijk begrijp ik dat wel. Het is nou niet bepaald de meest makkelijke naam om uit te spreken en als je het al uit kunt spreken, zegt het natuurlijk niets over wat het is. Ik geloof dat het tijd is voor wat meer info:

 

Als eerste dan maar eens even de uitspraak, je schrijft Zhineng Qigong (ook wel Chi Neng Qigong) en je spreekt het uit als tjie neng tjie koeng (als in hatsjie). Het is even oefenen, maar eigenlijk valt het best mee :-)

Nu we de uitspraak hebben gehad, het volgende. Zhineng Qigong is een Chinese bewegingsleer en ontwikkeld door Dr. Pang Ming. Hij beoefende vele vormen Qigong en Martial Arts en dergelijke en studeerde Chinese en Westerse geneeskunde . Uit deze vormen voegde hij de meest effectieve bewegingen samen en noemde dit Zhineng Qigong.

 

Ik noem Zhineng Qigong ook weleens Chinese yoga of mindfulness in beweging. En ook energiemanagement is een goede benaming, want we leren bij Zhineng Qigong onze eigen energie te managen. Waar we bij yoga veel oefeningen op de mat doen (liggend/zittend/staand), doen we de oefeningen bij Zhineng Qigong nagenoeg allemaal staand, maar kunnen veel oefeningen ook zittend worden uitgevoerd.
De oefeningen worden bijna allemaal in een heel rustig tempo uitgevoerd. Binnen Zhineng Qigong bestaan er oefeningen van 20 minuten tot 45 minuten of langer. Deze oefeningen bestaan uit allerlei afzonderlijke bewegingen die vloeiend in elkaar overlopen. De bewegingen zijn dus ook “los” te beoefenen.

 

Je hoeft echt niet van elastiek te zijn om de oefeningen uit te kunnen voeren. Iedereen kan de oefeningen in principe op zijn/haar eigen niveau mee doen. Je hoeft dus niet van elastiek te zijn en je hebt ook geen spierballen nodig, hoe fijn is dat!
Het mooie is dat je door het doen van de oefeningen vaak vanzelf wat flexibeler wordt en meer ontspanning ervaart in je lichaam en het mooiste wat mij betreft -> rust in je hoofd. Een beetje meer rust kan over het algemeen geen kwaad.

 

De oefeningen/bewegingen bij Zhineng Qigong zijn over het algemeen erg leuk en ontspannend."

 

Ben je na het lezen van deze uitleg enthousiast geworden, neem dan een keer een proefles. Voor meer informatie (tijden, kosten, aanmelden e.d.) klik hier

 

Meer nieuws